Co vlastně točení na kruhu obnáší?
U nás na Dominu máme 3 velké hrnčířské kruhy, kde je potřeba, aby děti pohodlně dosáhly na pedály a zaujaly tak vhodnou pozici k udržení hlíny na kruhu. Tyto kruhy hojně využíváme v našem pravidelném kroužku pro školáky – keramika s točením na kruhu.
Vlastníme také jeden menší velmi kvalitní kruh, který si pochvalují mladší školáci i předškolní děti. Na pololetní a letní tábory jej pravidelně roztáčíme. Vybavení i materiál a keramická hlína je u nás k dispozici. Zájemcům o točení stačí si nachystat pracovní oblečení, triko a tepláky na zašpinění a k tomu obuv, která jde očistit.
Jak se krotí hlína?
Začátky jsou nejtěžší a bývá to také ta nejdelší fáze procesu učení na hrnčíře. Je potřeba hlínu promodelovat, usadit na kruh a vycentrovat. Vše za pomocí neustálého vlhčení rukou a trénování správné pozice těla a rukou. Tady si také užíváme nejvíce legrace. Hlína samozřejmě občas uletí, voda se mění ve všudypřítomné blátíčko. Oceňujeme pracovní oblečení 🙂
Na našich táborech pracují děti ve skupinkách, abychom se všichni u kruhů netísnili najednou. Kapacita bývá mírně přeplněná a domeček není nafukovací. Proto je u kruhu vždy ještě i pomocník. Pomáhá s čištěním a hlavně s povzbuzováním. Máme už i zdatné točířky a točíře z minulých ročníků, kteří odhodlaně poradí těm, kteří úplně začínají.
Máme vycentrováno. Co dál? V této fázi se pouštíme do tvorby dna a následně vytahujeme stěny a točíme základní tvar válce. Tady se ukáže, jak kdo centroval. Každá nerovnost se projeví na tvaru nádoby, případně její deformaci. Točení je pro nás proces jako proces, kdy se učíme i z nezdarů. Dětem se vždy uleví, když je v tomto “necepujeme”. Na druhou stranu se snažíme, aby si děti osvojily základy.
Závěrečná úprava výrobků se vyplatí
Nádobky míváme na táborech odpoledne už mírně zavadlé. To je ideální doba trochu si je vylepšit, zahladit a vybrousit modelářským očkem nerovnosti, případně i doplnit ouško. Výrobky dále jemně zdobíme pomocí barev na vlhkou hlínu tzv. engob. A to i výrobky vzniklé ručním modelováním nebo předchystané odléváním do sádrových forem.
Pak už zbývá se jen těšit na výsledné nádobky a hrníčky, které “vylezou z pece”. Určitě se budou hodit, když ne na čaj nebo kávu, tak třeba na oříšky a drobnosti.