Jaká vejce budete potřebovat?
Syrová, bílá či světle hnědá, hlavně ne nakřapnutá. Zlehka poťukej 2 vejci o sebe a pokud zvuk bude „nakřapnutý“, pozorně vypátrej, které má naprasklou skořápku a odlož jej bokem, lepší službu udělá při pečení velikonočních dobrot. Dobrá vejce opatrně omyj, zbav mastnoty a nečistot.
Ještě budeš potřebovat:
– hrnec na vaření vajíček, lžíci či vařečku, utěrku, chňapky
– cibulové slupky (pokud jich není dost, neboj se použít červenou řepu, černý čaj či mletou kávu
– nastříhané čtverce ze silonových punčocháčů
– gumičky
– rostlinky, které najdeš na zahradě nebo v blízkosti domu. Vlož je do vody, ať nezvadnou.
– trošku sádla či oleje a papírové ubrousky
Jdeme na to!
Cibulové slupky či ostatní barviva dej do hrnce, zalej vodou a zatím nechej vyluhovat. Na utěrku polož vejce, pečlivě na něj přilož vybraný list či květ a dle fotonávodu oběma rukama co nejvíce roztáhni silonový čtverec a utáhni jej přes celé vejce a zajisti gumičkou. Kromě silonek a rostlin můžeš využít také čtverec ze síťky od brambor či cibule, do kterého zabalíš vajíčko stejným způsobem. Místo gumičky můžeš použít také provázek.
Všechna takto připravená vejce vlož do hrnce s barvivem a zkontroluj, zda jsou všechna celá ponořená. S pomocí dospěláka je dej vařit.
Od počátku varu vař vejce 10 minut. Jak voda zchládne (asi za 30 minut), pomocí lžíce přenes vejce v silonové košilce do mísy ze studenou vodou a dobrodružství může začít! Odstřihni silonový obal a objevuj! Studená vejce potři zlehka papírovým ubrouskem, na který si dáš trošku sádla či oleje, a máš hotovo. Každé tvé vajíčko bude originál a určitě sklidíš uznání. Užij si to! A nezapomeň nám poslat, jak se ti vajíčka povedla. Napiš nám na Facebook, Instagram nebo e-mail info@helceletka.cz.
Veselé Velikonoce!