Postup:
Aby nám dalamánky krásně nakynuly, je potřeba si nejdříve vyrobit kvásek.
Na něj budeme potřebovat:
– 200 ml vody
– 150 g žitné mouky (pokud doma nenajdete žitnou mouku, dobře poslouží i mouka pšeničká chlebová, nebo pouze pšeničná hladká)
– 1/2 kostky droždí
Všechny přísady důkladně smícháme a necháme odpočinout při pokojové teplotě po dobu 10 – 12 hodin. Kvásek je během odpočinku dobré přikrýt utěrkou.
Po 10 – 12 hodinách do mísy s kváskem přidáme:
– 200 ml v pokojové teplotě mléka
– 25 g rozpuštěného sádla
– 1 polévkovou lžíci oleje
– 1/2 kostky droždí
Vše dohromady dobře promícháme a do mísy dále přidáme:
– 1 kávovou lžičku kmínu
– 1 a půl kávové lžičky soli
– 1 kávovou lřičku cukru
– 1/2 kila hladké mouky
Těsto v závěru necháme asi 15 minut v teple kynout (ideální je např. trouba vyhřátá na 50 °C, nebo 45 minut při pokojové teplotě), dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozdělíme na 16 kusů. Každý díl rozdělíme na dva a vyválíme z nich dlouhé hady. Následně dalamánky zapleteme (plést samozřejmě můžeme i copánky, nebo jiné tvary, fantazii se meze opět nekladou).
Zapletené dalamánky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem (vytřený sádlem a vysypaný mouku bude také dobře fungovat). Potřeme je rozmíchaným vajíčkem, posypeme solí, kmínem, či tymiánem. Pečeme asi 15 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.
Dobrou chuť!
Povedlo se? Sdílejte s námi pod #krouzkujdoma na sociálních sítích, nebo pošlete fotky či videa z akce na info@helceletka.cz.