Helceletka

Kroužkuj doma: Mrkvové muffiny

Co by to bylo za neděli bez sladkého dezertu k odpolední kávě? Dnes opět nakoukneme do lekcí kroužku vaření, tentokrát pod vedením Šárky Horákové z pobočky Sluníčko. Podle Šárčina fotonávodu zvládnou recept pod dohledem starší děti i úplně samy. Zahřejte mixér, zapněte troubu a pojďte si dnešní neděli trošku osladit. 

Muffiny milují děti i dospělí.  My jsme si pro vás dnes připravili postup na přípravu zdravějšího dezertu v podobě muffinů z mrkve, ovesných vloček a třtinového cukru. Příprava takové pochoutky bude jistě zábavou pro rodiče i děti. Děti budou nadšené, když budou smět s vaší asistencí pracovat i s přístroji jako je mixér nebo šlehač. Užijte si radost z cukrářské práce společně. 

Tyto mrkvové muffiny si vychutnáte nejen jako nedělní dezert, skvělé budou také na snídani, nebo jako ozdoba blížící se velikonoční tabule.

Na přípravu muffinů budeme potřebovat:

Pomůcky a přístroje:

  • Mixér/drtič
  • Ruční šlehač
  • Různé misky na ingredience
  • Dvě mísy na šlehání
  • Škrabku na zeleninu
  • Lžíci, lžičku, stěrku
  • Struhadlo – jemné

Připravíme si ingredience:

Na těsto budeme potřebovat:

  • 200 g jemně strouhané mrkve
  • 250 g ovesných vloček
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 – 150 g třtinového cukru
  • 180 ml polotučného mléka
  • 100 g másla nebo Hery
  • (lze nahradit i 100 ml oleje)
  • 2 vejce
  • Prášek do pečiva
  • Vanilkový cukr
  • 2 lžičky skořice
  • Kůru z poloviny citronu



Na krém si připravíme:

  • 100 g másla
  • 200 g smetanového sýru typu Lučina
  • Vanilkový cukr
  • Lžíce cukru moučka
  • Lžíci rumu (nebo pár kapek rumové tresti)

Postup

Příprava těsta

Nejprve si očistíme a nastrouháme mrkev. Odvážíme si do misky 200 g a zbytek necháme stranou. Zbylou mrkev můžeme v závěru použít na zdobení. Menším dětem tuhle přípravu ještě nedoporučuji. Ale děti od šesti let to už alespoň se struhadlem zvládnou. V kroužkcích vaření nám tato příprava zabere nejvíce času. Děti se většinou poprvé seznamují se škrabkou na zeleninu a struhadlem. Proto neváhejte a už do těchto příprav děti plně zapojte. Dbejte při tom na jejich bezpečí, ale pro jistotu mějte připravenou dezinfekci a náplast :). 

V dalším kroku si rozemeleme ovesné vločky na mouku a ořechy na jemnou drť. Obsluha mixéru je snadná, ale nože v mixéru ostré a bezpečné uzavření potřebuje takyé kontrolu. Samotné mixování je pak zábava.

 

 

Nyní přichází na řadu příprava těsta. Začínáme rozklepnutím vajec. Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. V jedné šlehací míse vyšleháme bílky se špetkou soli. Vznikne nám tuhá pěna – sníh.

V další míse si už postupně smícháme všechny ingredience. Začneme tím, že vymícháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem. Mícháme tak dlouho, dokud cukr nezačne trochu rozpouštět (asi 3 minuty).

Postupně pak za stálého šlehání přidáváme rozpuštěné, ale vychladlé máslo, část mléka, ovesnou mouku promíchanou s celým práškem do pečiva, mleté oříšky, nastrouhanou mrkev, skořici, kůru z citronu. Obecně se dá říct, že po vyšlehání žloutků s cukrem postupně přidáváme nejdříve všechny mokré ingredience a pak postupně po lžících přidáváme sypké ingredience a koření a postupně přiléváme mléko. Ideálně vše za stálého míchání šlehačem.

Až máme vše důkladně promíchané, opatrně stěrkou vmícháme sníh vyšlehaný z bílků, ale jen lehce, tak aby se sníh nerozmíchal úplně.

Těsto máme připravené, můžeme naplnit připravenou formu na muffiny.

Máme možnosti vložit do formy košíčky, nebo formu lehce vytřít máslem a dno jemně posypat ovesnou moukou. Pokud nemáte formu, ale jen košíčky, nevadí. I v menších košíčkách volně rozložených na plechu se těsto dobře upeče. Kdo nemá ani košíčky, může použít dortovou formu a připravit tak dort. Při pečení vždy zvažte v jaké formě a kolik těsta pečete. Jakoukoli formu či košíček si vyberete, plňte je pouze do 2/3 výšky. Těsto vyběhne, tak aby vám z formy neuteklo! 

Doba a teplota pečení závisí opět na formě, v níž pečete. Vždy však vkládáme do vyhřáté trouby.

  • Forma na muffiny: cca 10 minut, 180 °C
  • Středně velké pečící košíčky volně na plechu: cca 5 minut, 180°C
  • Formy koláčové: cca 10 -15 minut, 180°C (dle množství těsta)
  • Dortové formy: déle než 25 minut, 180°C (po 15ti munutách kontrolovat upečení pomocí špejle)


Jestli je dobře upečeno zjistíme tak, že špejlí píchneme do středu muffinu/dortíku až na dno. Špejli vyndejte a zjistěte, jestli je čistá, nebo na ní zůstalo nalepené těsto. Čistá špejle znamená upečeno a špejle s těstem naopak neupečeno.

Než se nám vše upeče a vychladne, připravíme si krém a něco na dekoraci.

Příprava krému:

Do misky na šlehání si dáme 100 g změklého másla, 200 g smetanového sýru, vanilkový cukr, lžíci práškového cukru (dobrý je i práškový třtinový – má trošku jinou chuť).

Všechno dohromady řádně vyšleháme do hladkého krému a necháme chvilku v chladu v lednici.

A můžeme zdobit. Záleží jen na vašich možnostech a fantazii.

My jsme použili zdobičku na krém, zbytky nastrouhané i nenastrouhané mrkve, minilentilky, kousky hořké čokolády a čerstvé lístky máty. Ta přidá dezertu na svěžesti. Zdobení se meze nekladou!

Přejeme vám dobrou chuť a hodně zábavy při společně stráveném času. 

Zkoušeli jste náš recept, povedlo se? Podělte se s námi na sociálních sítích pod #krouzkujdoma, nebo napište na info@helceletka.cz. Za fotky vašich muffinů budeme moc rádi!