Helceletka

Kroužkuj doma: Sladká tečka

Každodenní výzva #krouzkujdoma se blíží ke svému konci. Od příštího týdne se na vás opět těšíme ve vybraných kroužcích, nebo akcích, kde si vyrábění, kutění a spoustu dalších věcí budeme moci zkoušet zase spolu osobně. A jak se říká, na konec patří sladká tečka. Zkuste naši výbornou roládu podle receptu od kolegů z Fantázie, který zvládnou podle návodu i děti samotné. 

ŠLEHAČOKVÁ ROLÁDA

Šlehačková roláda je lehký moučník, které nikdy nezůstane bez povšimnutí.

K její přípravě budeš potřebovat: 

  • 5 vajíček
  • 5 polévkových lžic moučkového cukru
  • Vanilkový cukr
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • Na špičku příborového noře kypřícího prášku
    2 smetany ke šlehání

Z vybavení si nachystej:
nízký plech, pečící papír, nádobu na ušlehání samotných bílků, mísa na těsto, elektrický ponorný šlehač

S pomocí dospěláka rozklepni vajíčka a odděl bílky a žloutky zvlášť do dvou větších misek. S čistými metličkami ušlehej pomocí ručního mixéru tuhý sníh (tuhý je, když je natolik vyšlehaný, že při překlopený misky vzhůru nohama, drží v misce a ani se nehne).

Ve druhé míse vyšlehej žloutky s cukrem, případně můžeš přidat 5 polévkových lžic vody. K našlehané hmotě přidej kakao a špetku kypřícího prášku. Pozor zpočátku míchej menší rychlostí, ať není kakaový prášek všude okolo.

Odlož šlehač a vařečkou do těsta zlehka vmíchej sníh.

Těsto rozetři na pečící papír na nízký plech a vlož do rozehřáté trouby na cca 16o stupňů a peč 8 – 10 minut. Ne dotvrda, povrch těsta je měkký – s tímto ti určitě poradí mamka, nebo jiný dospělák.

Po vychladnutí smotej těsto i s pečícím papírem jako palačinku. Teď ušlehej 2 smetany ke šlehání pomocí ručního šlehače, tím vyrobíš šlehačku. (může se přidat i ztužovač do šlehačky, ten vysypeš podle návodu na obalu do tekuté smetany a pak šleháš, ztužovač pomůže lepší konzistenci šlehačky, bude pevnější) . Pozor, sleduj šlehání, ať nevyrobíš máslo! Vyšlehanou smetanu poznáš podobně jako sníh. Je krémová, ale pevná, nevyklopí se z misky, když ji obrátíš vzhůru nohama, je jemná bez hrudek a moc dobrá!

Roládu opatrně rozbal. Na krajích odděl těsto od papíru.

Na plochu rozetři ušlehanou smetanu, na vzdáleném  konci nechej pás o délce asi 5 cm  bez  natření.

Pomalu začni balit, nejlépe čtyřručně :). Jak roluješ, odtrhávej, či slupuj postupně pečící papír. Jak bude hotovo, nechej roládu vychladit. Vychlazenou roládou udělej radost sobě i druhým. Dobrou chuť!