Šlehačková roláda
Šlehačková roláda je lehký moučník, které nikdy nezůstane bez povšimnutí.
K její přípravě budeš potřebovat:
5 vajíček
5 polévkových lžic moučkového cukru
Vanilkový cukr
3 polévkové lžíce kakaa
Na špičku příborového noře kypřícího prášku
2 smetany ke šlehání
Z vybavení si nachystej:
nízký plech, pečící papír, nádobu na ušlehání samotných bílků, mísa na těsto, elektrický ponorný šlehač
S pomocí dospěláka rozklepni vajíčka a odděl bílky a žloutky zvlášť do dvou větších misek. S čistými metličkami ušlehej pomocí ručního mixéru tuhý sníh (tuhý je, když je natolik vyšlehaný, že při překlopený misky vzhůru nohama, drží v misce a ani se nehne).
Ve druhé míse vyšlehej žloutky s cukrem, případně můžeš přidat 5 polévkových lžic vody. K našlehané hmotě přidej kakao a špetku kypřícího prášku. Pozor zpočátku míchej menší rychlostí, ať není kakaový prášek všude okolo.
Odlož šlehač a vařečkou do těsta zlehka vmíchej sníh.
Těsto rozetři na pečící papír na nízký plech a vlož do rozehřáté trouby na cca 16o stupňů a peč 8 – 10 minut. Ne dotvrda, povrch těsta je měkký – s tímto ti určitě poradí mamka, nebo jiný dospělák.
Po vychladnutí smotej těsto i s pečícím papírem jako palačinku. Teď ušlehej 2 smetany ke šlehání pomocí ručního šlehače, tím vyrobíš šlehačku. (může se přidat i ztužovač do šlehačky, ten vysypeš podle návodu na obalu do tekuté smetany a pak šleháš, ztužovač pomůže lepší konzistenci šlehačky, bude pevnější) . Pozor, sleduj šlehání, ať nevyrobíš máslo! Vyšlehanou smetanu poznáš podobně jako sníh. Je krémová, ale pevná, nevyklopí se z misky, když ji obrátíš vzhůru nohama, je jemná bez hrudek a moc dobrá!
Roládu opatrně rozbal. Na krajích odděl těsto od papíru.
Na plochu rozetři ušlehanou smetanu, na vzdáleném konci nechej pás o délce asi 5 cm bez natření.