Zamícháme, zamícháme…
Prvním krokem je pořádně rozmíchat v připravené nádobě olej, vodu, ocet a potravinářské barvivo. Barvivo doporučujeme používat krystalové, které se se i ve studené vodě bez problémů rozpustí.
Směs rozmícháme, jak to jen půjde a odložíme si ji někde poblíž sporáku, ať ji máme po ruce.
Příprava samotného „Vaření“
Do pánvičky si poté nachystáme mouku, kterou následně smícháme se solí a připravíme ji na plynový sporák.
Tip: Ideálně na nějaký hořák s menším plamenem, abychom směs nespálili.
nejtěžší krok -vaření modelíny
Modelínu je třeba řádně uvařit, což je nejtěžší krok celého procesu. Ale nebojte se, není to nic, co by se nedalo zvládnout. Mouku se solí ohříváme na malém ohni a za stálého míchání postupně přiléváme směs octa, oleje, vody a barviva. Na mírném ohni by se nám postupně měla vytvořit téměř nelepící směs, jak jde vidět na obrázcích. Pokud je potřeba, můžeme přidat trochu barviva pro sytější odstín barev, či po vychladnutí zaprášit modelínu moukou a ručně promíchat, aby se tolik nelepila.
Hurá do modelování!
Paráda, zvládnuto, v tuto chvíli je modelína hotová a nastal čas se pustit do tvoření. Co z ní vznikne je už na tobě a my budeme jen rádi, pokud nám pošleš výsledek (sdílej na sociálních sítích pod #krouzkujdoma, nebo napiš na info@helceletka.cz). I my jsme se na Helceletce do modelování sami pustili, tak mkrni níž, jak se nám dařilo :).
A jak modelínu skladovat? Měla by ti v pohodě vydržet několik měsíců. Doporučujeme rozdělit na menší kousky, zavřít do potravinových krabiček a uchovávat v lednici. Hodně radosti a spokojenosti u modelování!