Velikonoční perníčky od Zdenky z Fantázie
Že je již na perníčky pozdě? Kdepak, máme pro vás recept na perníky, které jsou měkké hned a pro svoji výbornou chuť nestačí nikdy ani ztvrdnout.
Ingredience:
400 g hladké mouky
140 g mletého cukru
100 g medu
60 g rozpuštěného másla
2 vejce
2 kávové lžičky jedlé sody
2 kávové lžičky perníkového koření
trocha kakaa na ztmavení perníku
Všechny suroviny smícháme dohromady a vypracujeme hladké nelepivé těsto, ideální je nechat ho chvíli odpočinout v lednici. Po pár hodinách vytáhneme těsto z lednice a jdeme na perníčky. Celé pečení snadno zvládnou malí i velcí podle našeho foto-návodu.
Velikonoční vrkoč a jidášky od Zuzky a Šárky
K Velikonocům nepochybně patří sladké voňavé pečivo. Spousta z vás zná jistě tradiční jidášky, které svým tvarem (smyčka provazu či zatočený had) symbolizují Jidášovu zradu. Jiné tradice říkají, že k velikonočním svátkům patří voňavé kulaté zlatavé pečivo, které představuje probouzející se jarní slunce a nemělo by o Velikonocích chybět na žádném stole. S naším receptem se můžete pustit jak do výroby jidášků, tak do méně známého krásného pečiva jménem vrkoč, na jehož zdobení se vyřádí všichni malí i velcí kreativci. Tip pro vás připravila Zuzka Tušková z Frikulínu a Šárka Horáková ze Sluníčka.
Suroviny na 1 velký věnec a cca 15 jidášků:
525 g hladké mouky
225 ml mléka
128 g másla
105 g cukru krupice
30 g mandlí (plátky) na posyp před pečením
30 g droždí
5 žloutků
vanilková esence
citronová kůra
sůl
žloutek na potření