Helceletka

Kroužkuj doma: Velikonoční pečení

Máte chuť zkusit s dětmi upéct pořádné velikonoční dobroty? Naše lektorky kroužků vaření Zdenka, Šárka a Zuzka pro vás připravily tipy na tradiční velikonoční recepty, které provoní váš domov a zachutnají celé rodině.

Velikonoční perníčky od Zdenky z Fantázie

Že je již na perníčky pozdě? Kdepak, máme pro vás recept na perníky, které jsou měkké hned a pro svoji výbornou chuť nestačí nikdy ani ztvrdnout.

Ingredience:

400 g hladké mouky
140 g mletého cukru
100 g medu
60 g rozpuštěného másla
2 vejce
2 kávové lžičky jedlé sody
2 kávové lžičky perníkového koření
trocha kakaa na ztmavení perníku

Všechny suroviny smícháme dohromady a vypracujeme hladké nelepivé těsto, ideální je nechat ho chvíli odpočinout v lednici. Po pár hodinách vytáhneme těsto z lednice a jdeme na perníčky. Celé pečení snadno zvládnou malí i velcí podle našeho foto-návodu.

Připrav si velikonoční formičky.
Při rozvalování těsta nezapomeň na podsypání hladkou moukou, těsto by mělo mít tloušťku 3-4 mm
Vykrajovátka patří co nejblíž k sobě. Každé další válení těsta potřebuje mouku a perníčky budou tvrdší a tvrdší.
Na plechu je to jinak, perníky se zvětší, tam je pokládej asi 1 cm od sebe.
Perníky se potírají rozšlehaným vejcem, někdo je potírá před pečením, někdo potírá horké po vytažení z trouby.
My doma pečeme perníky na teplotu 170 stupňů, mamka ví nejlépe, jak peče vaše trouba, prosím nezapomeň se jí zeptat.
Než perníky vychladnou, ručním šlehačem si připrav bílkovou pěnu, recept najdeš na fotografii.
Šleháme a šleháme...
Až poleva hezky zhoustne.
Na zdobení je bezva sáček, který má rovné rožky.
Sáček vlož do hrnečku či jiné nádoby, bude se ti lépe plnit polevou.
Naplň jej ušlehaným bílkem.
Potom zešikma ustřihni MALÝ otvor v rožku a zdobení může začít.
Pěnu můžeš taky rozetřít na perníky štětcem a ozdobit je barevným sypáním či lentilkami.
Zdobíme a zdobíme...
...až je hotovo! Dobrou chuť :).

Velikonoční vrkoč a jidášky od Zuzky a Šárky

K Velikonocům nepochybně patří sladké voňavé pečivo. Spousta z vás zná jistě tradiční jidášky, které svým tvarem (smyčka provazu či zatočený had) symbolizují Jidášovu zradu. Jiné tradice říkají, že k velikonočním svátkům patří voňavé kulaté zlatavé pečivo, které představuje probouzející se jarní slunce a nemělo by o Velikonocích chybět na žádném stole. S naším receptem se můžete pustit jak do výroby jidášků, tak do méně známého krásného pečiva jménem vrkoč, na jehož zdobení se vyřádí všichni malí i velcí kreativci. Tip pro vás připravila Zuzka Tušková z Frikulínu a Šárka Horáková ze Sluníčka.

Suroviny na 1 velký věnec a cca 15 jidášků:

525 g hladké mouky
225 ml mléka
128 g másla
105 g cukru krupice
30 g mandlí (plátky) na posyp před pečením
30 g droždí
5 žloutků
vanilková esence
citronová kůra
sůl
žloutek na potření

Necháme rozpustit máslo a ohřát mléko na pokojovou teplotu. Do velké mísy si nasypeme mouku a uděláme v ní lžící důlek. Do důlku nadrobíme droždí a zaděláme těsto tzv. na omládek. To znamená, že rozdrobené droždí v důlku zalijeme mlékem (více než polovina připraveného mléka nám ještě zbude na další využití), přidáme špětku cukru a lehce promícháme s troškou mouky, která je po okrajích důlku. Takto připravený kvásek necháme vzejít zhruba 10 minut. Jakmile je kvásek dvojnásobný a plný bublinek, je čas přidat do těsta zbytek surovin (kromě mandlí a vejce na potření). Všechny suroviny dohromady dobře promícháme a propracujeme alespoň 10 minut. Máte-li doma robota, bude dobrým pomocníkem.

Těsto zpracováváme tak dlouho, dokud nedrží pohromadě a téměř nelepí (můžeme v případě potřeby přisypat trošku mouky).
Z propracovaného těsta vytvoříme hezkou kouli a dáme na teplé místo kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem, bude mu to trvat asi 45 minut.

Vykynuté těsto si vyklopíme na vál a rozdělíme na 4 části. 

Ze tří částí spleteme vrkoč. Vyválíme si rukou dlouhé provázky a spojíme je v cop. Mladší děti zvládnou bez problémů zaplést vrkoč ze dvou provázků. Zbylou část si schováme na jidášky.

Jidášky tvoříme stejným způsobem jako vrkoč. Rukou si vyválíme “hady” a motáme do libovolných tvarů jako jsou ptáčci, hadi, smyčka, beránek, šnek, zkrátka cokoliv vám udělá radost.

Připravený vrkoč a jidášky vložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě alespoň 30 minut kynout. Mezitím si rozehřejeme troubu na 160 stupňů. Po vykynutí potřeme naše výrobky rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a vložíme do trouby. Jidášky pečeme asi 15 – 20 minut (podle velikosti). Vrkoč si v troubě pobude alespoň 30 minut, možná i déle (opět záleží na velikosti). Upečené pečivo poznáte podle zlatavé barvy po celém povrchu, případně špejlovým testem. Píchneme špejli do pečiva. Je-li dobře upečené, na špejli nezůstane ani drobeček. Jestliže se nám na špejli nějaký drobeček zachytil, necháme pečivo ještě chvíli v troubě. 

Než nám pečivo vychladne, připravíme si věci na zdobení vrkoče. Podle tradic můžeme použít sušené ovoce, které napícháme na párátka, mladé větvičky či bylinky, upečené jidášky napíchané na špejle, stužky, nebo kraslice.

Nakonec nás už čeká jen zdobení. Založte novou velikonoční tradici, popusťte uzdu fantazii a vytvořte si doma vlastní originální vrkoč. Podle tradic si lidé jidášky i vrkoče dopřávali na Zelený čtvrtek odpoledne.

Zvládli jste počkat do zítřejšího odpoledne, nebo vám dobrota zmizela pod rukama, sotva jste se otočili (jako u nás :))? Dejte nám vědět, jestli jste recepty zkoušeli a jak se vám dařilo. Sdílejte na sociálnách sítích pod #krouzkujdoma, nebo pište na info@helceletka.cz. Veselé Velikonoce!

TIP: Šárka doporučuje zkusit z receptu péct také minimazane. S čokoládou jsou neodolatelné!